четвъртък, 30 юли 2009 г.

Възобновиха разкопките на античния амфитеатър в София

BTV новините

След дълго прекъсване разкопките на античния амфитеатър продължават в идеалния център на столицата -на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Будапеща".
Археолозите са разкрили и северната страна на арената на амфитеатъра на Сердика (III-IV в.) заедно с контрафорс, подкрепящ дъгата на арената от север. Жарин Величков - главен инспектор в Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (НИОНКЦ - бивш НИПК) твърди, че археологическите разкопки не са застрашени.

След тяхното приключване, с помощта на багер се свалят стените на разрушената сграда от началото на 20 век.
Това бе къщата на Швамберг, строена 1911 г.,
която впрочем беше паметник на културата от местно значение и бе защитена от действащия към онзи момент Закон за паметниците на културата и музеите.


Парцелът е собственост на частна компания, която възнамерява да строи хотел на това място.
Ето как се очакваше да изглежда той.
Днес багерите попадат на стари бали боклук от сметище покрай някогашния път от Сердика към Филипопол (дн. Пловдив), разположен под трасето на съвременния бул. "Дондуков". Сред тях се намират монети и други антични находки, които попълват фондовете на Софийския исторически музей.

Парцелът е разположен точно срещу сградата на Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности (бивш НИПК),
ръководен през последните 8 години от арх. Георги Угринов.

Няма коментари: